Archiana s.r.o.
Nad Rokoskou 2361/2A
182 00  Praha
00420 608 278 582 cz
00420 608 215 740 media
info@archiana.cz
curriculum vitae
sss
{avatargalleria src=folder path=architektura/bakoloseo width=450px height=400px theme=classic count=15 quality=medium auto=false responsive=true lightbox=true showcounter=false shownav=false imgcrop=width thumbnails=true fullscreenbutton=false showinfo=false/}  

Interiér bytu Koloseo, Bratislava 3, SK

autor:Ing. arch. Anna Igriciová

spolupráce: Jakabovič, Letenay, Kovalík

klient: Beata Bencová

realizace: 2012

fotografie: Dano Veselský

 

Bílá jako pozadí pro jeviště života. Interiér v novostavbě developerského projektu citlivě reaguje na požadavky klientky – aktivní manažerky, která těžiště svých aktivit soustředí mimo interiér bytu.

Řešený prostor má být zejména klidovou zónou, azylem, místem pro relax a nabrání nových sil. Interiér je velmi „ženský“ – snaží se vyhovět všem takto definovaným potřebám. Jeho jádrem je koupelna se sprchovým „koutem“ z voděodolného betonu a unikátně řešeným „vodopádem“. Přímo na míru vznikala i prostorná šatna s rastrem šuplíků. Dělicí prvek v ořechové dýze v centru dispozice nabízí využití jako odkladní prostor pro více funkcí částí bytu: kuchyň, jídelnu i záměrně absentující předsíň. Denní prostor je kompaktní, ale přesto oddělený. V interiéru se objevují další charakteristické prvky autorky – využití podokenních prostor pro atraktivní sezení, bílá litá podlaha, originální úchyty a grafické motivy na prosklených površích. Řešení bytu dotváří i zobytněný balkon – dřevěný obklad v exteriéru v kontrastu vůči hladké bílé jednolité podlaze interiéru.

     
{avatargalleria src=folder path=architektura/detskypraha8 width=450px height=400px theme=classic count=15 quality=medium auto=false responsive=true lightbox=true showcounter=false shownav=false imgcrop=true thumbnails=true fullscreenbutton=false showinfo=false/}  

Dětský pokoj 2 – Praha 8

autor: Ing. arch. Anna Igriciová

spolupráce:

klient: soukromá osoba

realizace: 2012

fotografie: archiana

 

Dětský pokoj patří mezi nejsložitější zadání pro architekta vůbec. Jak vtěsnat spací, hrací i pracovní funkci do jednoho mikroprostoru? Zde bylo navíc potřeba skloubit do jednoho pokoje potřeby pro kluka i dívku.
Návrh naplno využívá stavebních limitů pokoje – palanda do „L“ je osazena tak, aby nestínila jedinému velkému oknu se sníženým parapetem. Spodní postel se dá navíc rozložit a rozdělit – může být využita jako dvojpostel nebo i jako dvě samostatná oddělená lůžka. Zavěšení horní postele na lana do stropu umožnilo zbavit se jindy obligátní podpěry, která by bránila variabilitě místnosti. Tu umocňuje i posuvný stolek, díky kterému lze místnost přizpůsobit aktuálnímu „programu“ dětí (studium, hra…) i počtu lidí v místnosti. Druhý stůl je integrován do nábytkové stěny – díky výklopnému panelu jej lze úplně uzavřít a oddělit tak „pracovní plochu“ od zbytku místnosti.
Všechen nábytek i postele jsou vyrobeny na míru podle návrhu architektky. Bílá malý pokoj prosvětluje, bílé stěny bez dekorací slouží i jako živá „nástěnka“ pro výtvory dětí či jejich momentálně oblíbené předměty, plakáty, fotografie, atd… Druhým dominantním materiálem je dub (průmyslová mozaika podlahy, psací stolky), celek doplňují ocelové prvky záměrně pouze s minimální povrchovou úpravou (protikorozní nátěr).

     
{avatargalleria src=folder path=architektura/detskybrandys width=450px height=400px theme=classic count=15 quality=medium auto=false responsive=true lightbox=true showcounter=false shownav=false imgcrop=true thumbnails=true fullscreenbutton=false showinfo=false/}  

Dětský pokoj 3 – Brandýs nad Labem

autor: Ing. arch. Anna Igriciová

spolupráce:

klient: Lucie Šmídová

realizace: 2012

fotografie: archiana

 

Pokoj pro kluky v raném školním a předškolním věku. Základní myšlenkou návrhu je vytvořit prostor, který bude fungovat jako studovna, ale zejména herna – místnost by měla v zimním období nahradit přilehlý balkon. Klučičí hry byly určujícím prvkem zadání – do pokoje se musela vejít i autodráha, vláčky… a zároveň prostor pro psaní i studium.
Konceptu „hřiště v interiéru“ se přizpůsobují i další funkce – čtecí koutek je umístěn na okenní parapet (došlo ke změně nevhodného a zbytečně velkého topného tělesa). Postele jsou umístěny pod strop (kotveny do stropu), aby byl pod nimi dostatečný prostor pro hraní i komunikaci. Obě postele jsou pojaty jako herní prvek – provazové žebříky (síť) i lano, které oba kluci opravdu využívají. Díky „otvoru na palubě“ jsou postele přístupné i pro rodiče.
Požadavkem klientů bylo vytvořit pokoj funkční i po letech – výtvarné a materiálové řešení tedy odpovídá i „tanagerskému“ pohledu na estetiku. Je použitý syrový materiál – plech, lano. Toto řešení umocňuje výsledný dojem z prostoru jakožto „pirátského, přírodního, drsně-klučičího“ světa pro malé dobrodruhy, sportovce, skejťáky…